کارشناس مسائل اقتصادي گفت: نکته مثبتي که بعد از حذف دلار در کشور اتفاق مي افتد اين است که تجارت ايران با ساير کشورهاي دنيا از طريق آمريکا رصد نمي شود و از اين رو امکان وضع محدوديت هاي جديد براي ايران وجود نخواهد داشت.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، افشين پروين پور، کارشناس مسائل اقتصادي در گفت و گو با خبرنگار اقتصادي شبکه اطلاع رساني راه دانا؛ در خصوص بيانات مقام معظم رهبري مبني بر شکسته شدن ارزش و آقايي دلار در کشور اظهار داشت: کاهش ارزش دلار در پيشبرد اهداف اقتصاد مقاومتي يک کار کليدي است که از سوي مقام معظم رهبري بارها مطرح شده است.
استفاده از ارزهايي به جز دلار مشکلي براي اقتصاد کشور به وجود نمي آورد
وي با بيان اينکه ما مي توانيم دلار را از مبادلات تجاري خود حذف کنيم تصريح کرد: در جايي که به مبادله با کشورهايي مي پردازيم که واحد پولي آنها دلار نيست، استفاده از واحد پولي آن کشور و ايران بسيار راحت تر بوده و هيچ مشکلي براي روابط تجاري ايران به وجود نخواهد آمد.
اين کارشناس مسائل اقتصادي در ادامه افزود: به عنوان مثال واحد پول کشور روسيه روبل و ايران ريال است که اين دو واحد معادل سازي شده و در نهايت اقدام به تجارت مي کنيم که ما به تفاوت يک قيمت را هم مي توانند با کالاي مشترکي مانند طلا يا نفت يکسان سازي کرد.
تجربه موفق چين و برزيل براي حذف دلار از مبادلات خود
پروين پور در پاسخ به اين سوال که آيا اين روش در کشورهاي ديگر امتحان شده است تصريح کرد: کشورهايي مانند چين و برزيل که در حد ايران مواجه اقتصادي با آمريکا ندارند، دلار را از تجارت خود حذف کرده و با واحد هاي پولي خود به مبادله با يکديگر مي پردازند.
وي ضمن يادآوري اين نکته که امروزه هيچ يک از مبادلات ميان چين، روسيه و برزيل در دنيا با دلار صورت نمي گيرد بيان داشت: اين کشورها حتي در حد ايران هم با آمريکا دشمني ندارند اما وقتي قدرت اقتصاد خود را در کنار زدن دلار ديدند اين اقدام را عملياتي کردند.
اراده حذف دلار از مبادلات اقتصادي از سوي مسئولان وجود ندارد
اين کارشناس مسائل اقتصادي با تأکيد بر اينکه اين راهکار به آساني قابل اجرا است بيان داشت: با اينکه چندين بار اين موضوع از سوي مقام معظم رهبري و بسياري از کارشناسان اقتصادي مطرح شده است، اما تا کنون ايران وارد مبادله با واحدي غير از دلار نشده است.
افشين پور افزود: اراده مسئولين براي اجراي اين برنامه تا کنون در کشور وجود نداشته و شايد مسائل سياسي دليل اصلي اجرا نشدن اين مسئله باشد وگرنه راهکار کارشناسي شده اي است که در کشورهاي ديگر آزموده شده است.
وي با اشاره به پيمان بريکس که در همين زمينه منعقد شده بيان داشت: کشورهاي برزيل، روسيه، هند، چين و آفريقاي جنوبي از سال ها پيش تصميم گرفتند که دلار را از مبادلات خود حذف کردند؛ اين کشورها به تنهايي 28 درصد از روابط تجاري دنيا را داشتند که به راحتي اين ميزان از مبادلات با دلار حذف شد.
اين کارشناس مسائل اقتصادي تصريح کرد: اگر اين کشورها سال هاست توانسته اند دلار را از مبادلات خود حذف کنند، ايران هم مي تواند در راستاي اجرايي کردن اقتصاد مقاومتي ارزش دلار را پايين آورده و در نهايت آن را از مبادلات خود حذف کند.
پروين پور در پاسخ به سوالي مبني بر اينکه آيا مبادله با ارزي به جز دلار کار را سخت تر مي کند خاطر نشان کرد: هيچ گاه حذف دلار کار را براي مبادلات کشور سخت نمي کند؛ در حال حاضر چين به راحتي با روسيه سال هاست که مبادلات خود را به صورت غير دلاري انجام مي دهند.
با کاهش تأثير دلار بر اقتصاد، اقتصاد مقاومتي محقق مي شود
وي همچنين گفت: با حذف دلار کاهش يا افزايش قيمت دلار در دنيا تأثير چنداني بر روي اقتصاد کشور نخواهد داشت؛ ديگر کاهش دلار در کشور نيز دغدغه اي براي مسئولان تلقي نمي شود و کاري به دلار نخواهيم داشت.
اين کارشناس مسائل اقتصادي بيان داشت: نقشي که امروزه دلار در کشور بازي مي کند به خاطر اين است که حجم زيادي از تجارت کشور وابسته به دلار است و از قضا دلار واحد پولي کشوري است که دشمني درجه يک و ديرينه با کشور ما دارد و با اراده اي اندک مي تواند اقتصاد کشور را به هم بريزد.
با حذف دلار، تجارت ايران با ساير کشورها از سوي آمريکا رصد نمي شود
پروين پور بيان داشت: نکته مثبتي که بعد از حذف دلار در کشور اتفاق مي افتد اين است که تجارت ايران با ساير کشورهاي دنيا از طريق آمريکا رصد نمي شود و از اين رو امکان وضع محدوديت هاي جديد براي ايران وجود نخواهد داشت.
وي افزود: در حال حاضر بانک مرکزي آمريکا به واسطه دلارهايي که در مبادلات مختلف از سوي ايران خرج مي شود آمار دقيق مبادلات تجاري ايران با ساير کشورها را دارد که اين خود ضعف بزرگي براي کشور به شمار مي رود.
اين کارشناس مسائل اقتصادي در ادامه تأکيد کرد: اين اقدام يک امر حکومتي است و بايد اراده حاکميتي به وجود بيايد تا دلار حذف شود؛ حتي اگر تاجران ما بخواهند دلار را از تجارت خود حذف کنند، بستر لازم براي اين اقدام را بايد بانک ها فراهم کنند که همه بانک ها زير نظر بانک مرکزي و اين بانک هم زير نظر دولت فعاليت مي کند.
پروين پور در پايان خاطر نشان کرد: متأسفانه عليرغم تأکيدات زيادي که تا کنون از سوي مقام معظم رهبري بر اين مسئله وجود داشته است، امروز شاهد هستيم که اراده براي عملياتي شدن حذف دلار از مبادلات خارجي بسيار کمرنگ است.